Početna | Kontakt

Untitled Document
Untitled Document
ORGANIZACIJA ZID
Untitled Document
Novosti
Untitled Document
DOBITNICI NAGRADA

Dobitnici godišnjih nagrada za volonterizam. Opširnije

Ako želiš da volontiraš, pupuni upitnik i prijavi se.
Volontiram - Volontiras - Volontirajmo!!!
Ako zelis da volontiras u tvom gradu, pozovi nas ili nam pisi na voc@zid.org.me
 
 
RAZVOJ BOLESTI ZAVISNOSTI OD KOCKANJA

 

Socijalnim kockanjem pocinje ova prica. Igrajuci igre na srecu, bezazlenu partiju karata sa prijateljima, u svijesti osobe podlozne bolesti zavisnosti javlja se potreba za sve ucestalijim izazovima. Pocinje kao nefrekventno, epizodicno kockanje, cesto manje od jednom mjesecno. Dobijajuci osjecaj izazova, ovo kockanje postaje navika i kockar postaje stalni igrac, koji svoje slobodno vrijeme dominantno provodi ispunjavajuci tikete, igrajuci druge vrste igara na srecu. Njegovo kockanje raste iz nefrekventog u frekventno - u velikom broju slucaja svakodnevno.

Ovo su osobe sa rizikom od razvoja u problematicnog kockara i jedini nacin da ne predu granicu zabave je da ne uticu na okolinu svojim kockanjem i da ne traze u tom kockanju nista drugo osim zabave.

Cim se pojave prvi problemi, ova osoba postaje osoba visokog rizika za razvoj problematicnog kockanja. Ti prvi problemi su obicno tzv. "lov na gubitke" zanemarivanje drugih interesovanja i porodice, za koju svaki kockar u pocetku misli da ce shvatiti njegovo ponasanje.

Pojavom novih problema, gubitkom novca, povecanjem stresa, pojava nekontrolisanog znojenja, ostvarivanje sna (da bi zaspao/la) uz aktivan ili zivi listic (listic u kladionici na koga je moguce ostvariti dobitak tokom narednog dana) osoba je usla u problematicno kockanje i tada vec treba pomoc da bi se vratila u normalan zivot i funkcionisanje.

Cesto sa ovim simptomima ide zanemarivanje radnih obaveza, pracenje rezultata i na radnom mjestu, posudivanje novca, a sve uz najuobicajeniji izgovor povratka ulozenog ili pribavljanja  novca za potrebe porodice, izmirivanje mjesecnih racuna i sl. Cesta pojava kod problematicnih kockara je i nemogucnost kontrole nekog ustaljenog ponasanja. Najcesce su vodeni okidacima koji u njima bude zelju za kockanjem. Okidaci mogu biti raznorazni.

Ne postoje pravila sta je okidac kod osobe, to mogu biti razlicite stvari, ali su uvijek u mozgu kockara vezane sa igrama na srecu. Ali i tada, ukoliko dobiju podrsku mogu izbjeci da postanu patoloski kockari.

Patoloski kockari su osobe koje poput zavisnika ne mogu kontrolistai impuls za kockanjem, trajno i neprilagodeno rizikuju sto unosi razdor u licne, porodicne ili poslovne veze. Skloni su laganju, prevarama, kockanje za njih je preraslo u nacin zivota i cesto gube sve materijalno i nematerijalno. Ovim osobama strucna pomoc je neophodna.

Lijecenje od bolesti zavisnosti od kocke je dugotrajan i kompleksan proces. Potrebna je pomoc psiho terapeuta, a cesto i psihijatra. Lijecenje traje izmedu 6 i 12 mjeseci, a duzina zavisi od stepena zavisnosti, posvecenosti lijecenju, i upornosti saradnika na lijecenju. Postoji nekoliko tehnika lijecenja, a najrasprostranjenija je kognitivno bihevijoralna terapija. Osobe koje imaju poremecaj kontrole impulsa moraju nauciti kako da savladaju taj nagon, da nadu alternativne akcije u trenucima nemoci i moraju dfa imaju punu podrsku porodice i prijatelja u ovom procesu.

Ceste su zablude koje vladaju o kockarima. Najcesca je " Jednom kockar, uvijek kockar". Kao i svaka bolest zavisnosti, i kockanje je izljecivo. Osobe koje produ proces lijecenja, dobiju pozitivne ocjene od strane psiho terapeuta, su izlijecene i nijesu vise zavisnici.

 

 

Untitled Document


                         

Untitled Document
tel/fax: +382 20 20 71 30; 20 71 31 Ul. VII Omladinske 30, PO BOX 370, 81000 Podgorica, email: info@zid.org.me

Copyright © NVO Zid, 2008. All Rights Reserved by studio LASSO - Lekić Elvis.