facebook  twitter

Koje savjete bi trebalo da slušaju mladi preduzetnici

06 Jun 2019
7538 times

Šta se dešava kada je vaše prvo zaposlenje upravo u vašoj kompaniji? Danas je ovakva situacija sve češća, posebno kada govorimo o poslu u oblasti informacionih tehnologija: centralno znanje i umijeće je vaše, ideja je vaša, ulaganja su (najvećim dijelom) vaša, pa je vaša i kompanija. Imate plan i ciljeve, pronašli ste svoj tim i očekujete da svijet osvojite za sedam dana. Takav uspjeh ne postoji, sem na nivou statističke greške.

Koje savjete bi trebalo slušati?

1. Nećete uspjeti
Svaki preduzetnik praktično mora da propadne. Ako ima sreće, neće propasti cijela kompanija. Paradoksalno, neuspjeh je neophodan za uspjeh. Tada nisu važne razmjere neuspjeha, već to kako ste uspjeli da ga prevaziđete. I šta ste iz toga naučili? Prilagođavanje okolnostima, strpljenje i upornost – to su tri ključna elementa za uspjeh startap biznisa.

2. Faktor sreće
Da, sreće. Teško je razmišljati o spletu okolnosti kada svi skreću pažnju na predan rad i promišljene odluke. Ali ako se na tržištu odjednom i neplanirano stvori potreba upravo za onim što vi nudite, to jeste sreća. Ako se to ne dogodi, naravno da ne treba da sjednete i čekate da vam ponude padnu sa neba; naprosto, budite spremni da ugrabite takvu priliku kada se (i ako se) pojavi.

3. Vaš poslovni život jeste vaš privatni život
Kada ste preduzetnik, jedan ne ide bez drugog. Zato ih posmatrajte na isti način. Optimizam, pozitivan pristup, strast, rad na sebi – nikada ih ne gubite iz vida.

4. Nije tako strašno
Nijedan problem nije nerješiv ako vi tako odlučite. Samim tim što ste svjesni situacije i svim silama tražite način da je promijenite – vi radite za svoj posao. Dokle god probleme rješavate realno i u skladu s okolnostima, u stvari idete naprijed.

5. Kontakti
Iako se ovo stalno ističe, mnogi preduzetnici ovaj savjet nekako predvide. Nije zabavno svaku priliku koristiti da razmijenite vizitkarte, ali kada jednom uvidite koliko je uspostavljanje veza i poznanstava važno, na svakom izlasku iz kuće ili kancelarije dvaput ćete provjeriti da li uz sebe imate i dovoljan broj vizitkarata.

6. Povjerenje
Iako traži vrijeme, povjerenje je „najisplativiji” profesionalni odnos. I uvek je dvosmjeran: povjerenje treba i pružiti i zaslužiti. Potrudite se da ga stvorite i sa poslovnim partnerima, ali i sa zaposlenima.

7. Vjerujte osjećaju
Ako vam stomak „kaže” da je neka odluka dobra – skoro sigurno ste u pravu. Psiholozi sa univerziteta dokazali su da oslanjanje na unutrašnji osjećaj pri donošenju odluka zapravo funkcioniše gotovo savršeno: kada je trebalo da odluku donesu samo na osnovu osjećaja, 90 posto ispitanika bilo je u pravu. Naravno da morate da proučite i podatke, ali uvijek vjerujte sebi.