facebook  twitter

Prvi Socialthon-Prototype Pitches uspješno realizovan

09 Nov 2018
13022 times

U petak, 05. novembra sa početkom u 12h, u hotelu CentreVille realizovan je prvi Socialthon - Prototype Pitches. Osim učesnika iz Crne Gore, takmičenju su se pridružili i učesnici sa Zapadnog Balkana koji su svoje ideje i rješenja za razne probleme u zajednici predstavili javnosti.

Socialthon - Prototype Pitches je javni događaj, takmičarskog karaktera na kojem se kreiraju ideja i rješenja za razne probleme koji pogađaju zajednicu, a na kojima se radi u timovima, uz mentorsku podršku, 48-časovni rad. Rješenja su bazirana na blockchain tehnologiji.

Tri najbolje ekipe su nagrađene:
- I mjesto, novčanu nagradu od 1000€ i učešće na drugom po redu Upbeat vol. 2: The Social Innovation Forumu u Podgorici osvojila je ekipa sa idejom "provjeri.me" koja može postati odlična pomoć prilikom sezonskog zapošljavanja,
- II mjesto, novčanu nagradu od 500€ i učešće na Upbeat vol. 2: The Social Innovation Forumu u Podgorici osvojila je ekipa "OSpectra" koja je predstavila proizvod koji QR kodove artikala prevodi u glasovne poruke i na taj način olakšava kupovinu osobama sa oštećenim vidom,
- III mjesto i učešće na Upbeat vol. 2: The Social Innovation Forumu u Podgorici osvojila je ekipa sa projektom "Montey" koji bi mogao da riješi problem zloupotrebe službenih vozila, ali i podigne svijest o ekologiji među zaposlenima u državnoj upravi.

Svi oni koji su bili dio tima proteklih desetak dana svjedoci su koliko je napora uloženo kako bi članovi timova došli do rješenja sa kojima su se predstavili pred žirijem u finalnom dijelu Socialthona. Žiri su činili: dr Gjergj Murra, direktor Western Balkans Fund; Andrea Popović ispred Ministarstva sporta, Dr. Andrej Mihailović, King's College London i Peđa Ristić, Upbeat Hub.

''Najveća nagrada je iskustvo koje smo jedni uz druge stekli i umrežavanje ljudi različitih kvalifikacija koji će na neki način nastaviti da sarađuju'', istakla je jedna od učesnica Socialthon-a.

ADP-Zid ovaj događaj je organizovao uz podršku Ministarstva sporta, Western Balkan Fund i Evropske komisije, koji su podržali realizaciju Socialthon-a, kroz projekte Regionalna platforma OCD koja zagovara društvene inovacije u okviru politike zapošljavanja koja garantuje sigurnost mladih pod rizikom'' i ‘’Karijerno savjetovanje mladih i praktična primjena znanja učešćem u regionalnom inovativnom programu „Socialthon“-u.’’