facebook  twitter

Roditelji ekspanziju kockanja među mladima ne vide kao problem

30 Jun 2017
38336 times

 

Savjetovalište Entera-Podgorica dugi niz godina bavi se prevencijom zavisnosti od kockanja. U sklopu preventivnog rada realizujemo radionice u osnovnim i srednjim školama, sa ciljem da edukujemo mlade ljude o posljedicama koje patološko kockanje može ostaviti u svim sferama života, ukoliko se pređe granica zabavno-rekreativnog nivoa igranja igara na sreću.

 

U razgovoru sa ovim mladim ljudima zaključili smo da je prevenciju zavisnosti neophodno započeti na ranijiem uzrastu i da roditelji ekspanziju kockanja među mldima ne percipiraju kao problem.

 

Prilikom realizacije radionice, dvanaestogodišnja učesnica izjavila je da je prvi put da odigra tiket "nagovorio" stric, a drugi put majka. Učenica jedne srednje škole svjedočila je situaciji u kojoj je djevojčica molila majku da prestane da ubacuje novac u aparat za klađenje, jer je već izgubila previše. Majka se branila govoreći "ovo je posljednji put". Klijent koji se obratio savjetovalištu za pomoć zbog problema sa kockanjem izjavljuje: "Molio sam oca da me vodi na liječenje. Nisam mogao da kontrolišem kockanje, bila mi je potreban pomoć. Ali on je mislio da je to samo moj hir. A meni je vremenom bilo sve gore. Volio bih da mi je u srednjoj školi neko skrenuo pažnju na posljedice, kao što smo slušali o zavisnostima od alkohola i psihoaktivnih supstanci. O drugim oblicima zavisnosti se govorilo, ali zavisnost od kockanja niko nije pominjao."

 

Prevencija i tretman su dva osnovna pravca djelovanja društva u cilju sprječavanja nastanka i suzbijanja daljeg razvoja zavisnosti od kockanja i s' obzirom da se radi o kompleksnoj pojavi, neophodno je da se uključe svi akteri društva i radi sistemski na ovom problemu. Starosna granica mladih koji igraju igre na sreću je sve niža, i neophodno je edukaciju i informisanje započeti već u nižim razredima osnovnih škola, sa roditeljia i ostalim članoima porodica.