facebook  twitter

KOCKARI često uzajmljuju novac kod ZELENAŠA kako bi vratili DUGOVE: Pronevjere na poslu, prokockaju i dnevni pazar-u ekspanziji online klađenje

13 Feb 2023
13699 times

Postoji li granica između rekreativnog kockanja i početka bolesti zavisnosti pitanje je na koje smo pokušali da ogovorimo. Želja za brzom i lakom zaradom kao i zabavom najčešči su razlozi zbog kojih se mladi okreću kockanju, kazala je sagovornica Standarda Maja Lješnjak, psihološkinja i savjetnica u psihoterapiji (ADP-Zid).

Od kockanja iz zabave do bolesti zavisnosti put je kraći nego što mnogi misle pa su nerijetkli slučajevi da kockari uzimaju novac na kamatu kod zelenaša za vraćanje kockarskih dugova.
Vlada duže vrijeme najavljuje izmjene Zakona o igrama na sreću i uvođenje registra s podacima građana kojima bi se zabranio pristup kladionicama i kazinima.
Maju Lješnjak, psihološkinju i savjetnicu u psihoterapiji Nevladine organizacije Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP-Zid) upitali smo da li je u porastu kockanje među maloljetnicima i koje su to “igre na sreću” popularne.


Tombola, slot aparati, klađenje... 
“Pod kockanjem se podrazumijevaju sve vrste igara na sreću, a najčešće igre u početku su tombola, slot aparati, klađenje. U prethodnom periodu u ekspanziji je i online klađenje među ovom populacijom. U početku su ulozi minimalni, ali kako raste vrijeme provedeno u kockanju i ulozi se postepeno povećavaju”, kaže i dodaje da želja za brzom i lakom zaradom kao i zabavom najčešči su razlozi zbog kojih se mladi okreću kockanju.
“Problem nastaje kada se ostvari prvi veći dobitak, koji potkrepljuje ovakvo ponašanje i predstavlja okidač za dalje kockanje”, navodi Lješković koje je trenutno je u procesu edukacije iz psihoterapijskog pravca Transakciona analiza u okviru Crnogorske asocijacije za Transakcionu analizu ( MONTA ) i Evropske asocijacije za Transakcionu analizu (EATA).


Ono što je karakteristično generalno za osobe sa problemom kockanja jeste da to vješto kriju od članova porodice, ističe Lješnjak.


“Roditelji najčešće to primijete kada se pojave dugovi zbog kockanja. Ovaj problem je prisutan i među ženama. Ukoliko neko provodi više vremena u kockanju od planiranog, ulaže sve više novca ili postaje nervozan kada ne kocka, znaci su da se problem razvio”, odgovara na naše pitanje kada zapravo roditelji primijećuju problem. U Savjetovalište se za pomoć obraćaju osobe svih starosnih dobi.


Najmlađa osoba koja se obratila za pomoć ima 17 godina.


Pozajmice kod zelenaša


Kriminal je često način za dolazak do brzog novca, a koje su to kriminalne radnje kojima se služe kockari, psihološkinja otkriva:
“Osobe koje su u problemu često uzajmljuju novac kod zelenaša kako bi vratile dugove koje su naprave zbog kockanja. Nije rijedak slučaj da pronevjere novac na poslu, ili prokockaju dnevni pazar ukoliko rade u ugostiteljstvu“, objašnjava.


Porodica vraća dugove, ali…


Članovi porodice kockara često su uključeni u probleme kockara.

“Članovi porodice obično nekoliko puta vrate dugove prije nego što se obrate u Savjetovalište za pomoć”, ističe.


Na koji način kockar, kada postane svjestan problema može sebe da zaustavi u tom porivu ili je isključivo stručna pomoć u tom slučaju neophodna, pitamo.


“Potrebno je da se osoba obrati za pomoć već kada se pojave prvi problemi zbog kockanja, bilo da su finansijske prirode ili se pojavljuju u nekoj drugoj oblasti života”, savjetuje.


“Smatram da država nije uključena u dovoljnoj mjeri u ovaj problem, a njena uloga je jako važna naročito na polju prevencije zavisnosti”, zaključuje Lješnjak.

 

 

Članak je preuzet sa sajta: KOCKARI često uzajmljuju novac kod ZELENAŠA kako bi vratili DUGOVE: Pronevjere na poslu, prokockaju i dnevni pazar-u ekspanziji online klađenje | Standard