facebook  twitter

Socijalna ekonomija i njena uloga u investicionom i ekonomskom planu za Zapadni Balkan

23 Nov 2020
48321 times

Vebinar „Socijalna ekonomija i njena uloga u investicionom i ekonomskom planu za Zapadni Balkan“ bio je usredsređen na region Zapadnog Balkana i na to kako zajedničkim naporima možemo ojačati ekosistem socijalne ekonomije (SE) i kako regionalnu saradnju pretvoriti u stvarnost.

Cilj ovakvih radionica jeste zbližavanje dva svijeta: kreatora politike i aktera socijalne ekonomije aktivnih na lokalnom nivou.

Članovi Diesis-a; organizacije koje podržavaju socijalna preduzeća u Srbiji (Koalicija za razvoj solidarne ekonomije), Crnoj Gori (ADP-Zid), Sjevernoj Makedoniji (Паблик / Public), Albaniji (Partners Albania for Change and Development) i Bosni i Hercegovini (CDP "Globus") zajedno sa predstavnikom DG Near-a razgovarali su o stanju socijalne ekonomije u regionu, kako u dobu virusa Covid-19, tako i o odnosu EU i Zapadnog Balkana.

Ovo je bio prvi korak za započinjanje dugoročnog dijaloga između različitih ekosistema jugoistočne Evrope na Zapadnom Balkanu i pokušaj povezivanja onih koji vrijedno rade kako bi doprinijeli njegovom rastu. Socijalna ekonomija je našla novi značaj u naše vrijeme i igraće suštinsku ulogu u daljem društveno-ekonomskom razvoju u regionu. Već postoje značajni napori u odgovarajućim zemljama, ali jedan od ključnih elemenata uspjeha je nesumnjivo; regionalna saradnja. To se može postići sporazumima na visokom nivou između lidera (Samit EU-Zapadni Balkan u utorak u Sofiji) o Zelenoj agendi za region ili Zajedničko regionalno tržište; i to na vrlo praktičan način.

: