facebook  twitter

Uspješna priča nove preduzetnice Laure Rodrigez iz Španije

19 Dec 2018
21754 times
Rezultat stvaranja NostrAEnergy jeste saradnja između tri mlada profesionalca koji dijele isto mišljenje, stav i brigu o životnoj sredini i obnovljivoj energiji, Laura Gomez, Isabella Cardinali i Federico Tarantino.
 
 
Novi preduzetnik:                                                      Preduzetnik domćin:
Laura Gomez Rodríguez (Španija)                                  Antonio Ciccarelli (Italija)
 
Sektor aktivnosti:                                                      Sektor aktivnosti:
Energija, gorivo, električna energija                               Energija, gorivo, električna energij
i drugi izvori energije (Start-up)                                     i drugi izvori energije (10 godina iskustva)
 
 
Period razmjene: 02/2016 do 05/2016
Trajanje razmjene: 3 mjeseca
 
Laura je mlada španjolka koja je diplomirala prirodne nauke na Univerzitetu u Salamanki. Takođe ima magistarske studije i nekoliko godina iskustva u sektoru.
 
Ipak, uprkos iskustvu, osnivanje start-upa nije lako. Lauri su posebno trebale menadžerske vještine i uvid u proces internacionalizacije kompanije NostraEnergy. Njen cilj je zapravo da dospije na italijanskom tržištu.
 
Zahvaljujući programu Erasmus za mlade preduzetnike, stupila je u kontakt sa Antoniom Ciccarelli, generalnim direktorom SEA Servizi Energia Ambiente, inžinjerskim biznisom u L'Aquili (Italija) koji djeluje kao ESCO (Energy Service Company).
 
Antonio je osnovao SEAServizi prije 12 godina, još 2005. godine. Od tada, kompanija se uspješno razvijala. Učenje od Antonia je bila odlična prilika za Lauru, koja je željela istovremeno da razvije svoje tehničke i preduzetničke vještine, jer oba preduzeća posluju u istom sektoru.
 
Laura i Antonio su radili zajedno  tri mjeseca. Tokom ovog perioda, Laura je saznala više o modelu kompanije ESC (Energy Service Company) kao i o cjelokupnom EPC-ovom (Energy Performance Contract) procesu koji SEA koristi u svojim projektima.
 
Znanja i vještine koje je razvila Laura, snažno su doprinijela njenom razvoju. Ona je osmislila strateški plan za pristup novim kupcima za SEA u Barseloni, koristeći prednosti italijanske ESC-o ekspertize, kao i tehničku i finansijsku podršku.
 
Antonio je pomogao Lauri da preorijentiše i poboljša neke aspekte njenog poslovnog plana. Iskustvo je bila njena prilika da istražuje nove mogućnosti za NostraEnergy.
 
Ova saradnja je bila i više nego uspješna i za Lauru i za Antonia koji su potpisali sporazum o partnerstvu, kako bi radili na konkretnim projektima u budućnosti.