facebook  twitter

Poziv za učešće na uvodnom skupu projekta Work4Youth

07 jun 2021
12133 puta

Preduzetništvo je vitalni izvor inovacija i ekonomskog razvoja. Podstiče razvoj novih ideja, tehnološki razvoj i poboljšava životni standard, stimuliše ekonomski rast, stvarajući prilike i mogućnosti za zapošljavanje. Za njegov razvoj potrebno je održivo okruženje koje uključuje institucionalni okvir, legislativu, pristup tržištu, razvoj vještina, podršku biznisima. Svakako jedan od aspekata je i dostupnost finansijama.

 Održiva podrška preduzetničkim inicijativama odnosno dostupnost održivoj finansijskoj podršci je tema skupa koji će se kao uvodni skup projekta Work4youth održati u Training&Event Centre “Kuća Čubranovića 1630” u utorak 08. juna 2021.godine sa početkom u 11.00 sati.

Razvoj preduzetničkog učenja i preduzetničkih vještina kako u formalnom tako i kroz neformalno obrazovanje je neophodno mladima kako bi svoje ideje naučili da realizuju i poboljšaju sopstvene mogućnosti u kreiranju i razvoju radnog mjesta u skladu sa sopstvenim kompetencijama i očekivanjima. To je ono što dominantno iz pozicija civilnog društva može biti najveći doprinos. Međutim, razvoj biznisa u početnoj fazi je pred velikim brojem izazova. Nevezano da li govorimo o start upovima, konceptu društvenog poslovanja ili biznisima u tradicionalnim industrijama. Zato su i kreirani niz grant shema koje, između ostaloga smanjuju rizik u fazi prototipa i početka funkcionisanja, ali i razvoja. Dobar dio njih se oslanja na grantove koji bez niza drugih elemenata je upitno da li garantuju održivu i kontinuiranu podršku novim idejama. Da li su oni dobro postavljeni, kakva su očekivanja i potrebe korisnika, kakve su želje inicijatora ovih šema podrške, kako prepoznati i iskoristiti mogućnosti koje se nude, ali i kako okruženje napraviti podsticajnim su samo neke od tema na koje Vas podstičemo da date doprinos na iniciranom skupu. To je i razlog što na skup pozivamo predstavnike lokalnih uprava, obrazovnih institucija, različitih finansijskih i javnih institucija, predstavnike poslovnog i turističkog sektora, zainteresovane organizacije i pojedince u Crnoj Gori da nam se pridruže i podijele sa nama svoje prijedloge.

Skup organizujemo u okviru projekta pod nazivom Work4Youth koji se realiziuje u prekograničnoj regiji Crna Gora - Albanija u kojoj su zastupljene crnogorske opštine Tuzi, Bar i Podgorica kao i region Skadra u Albaniji. Vodeći partner u projektu je Partners Albania. Projekat je finansiran kroz drugi poziv prekograničnog programa saradnje Crna Gora - Albanija 2014 - 2020. Ovaj događaj ujedno predstavlja uvodni skup predstavljanja koncepta projekta i programa prekogranične partnerske saradnje.

Potvrdu prisustvu skupu, kao i pitanja o skupu i procesu prijave možete slati na e-mail adresu: zid@zid.org.me do ponedjeljka 7. juna 2021.godine.

Po potvrđenoj prijavi Agenda će biti dostupna.

Preuzmite priloge: