facebook  twitter

Šta može menandžment da učini da smanji stres na poslu?

18 maj 2020
9247 puta

Bilo da volimo ili ne volimo svoj posao, svi mi imamo iskustvo kako stresan posao može da bude. Stres nas može aktivirati pozitivno, gurati naprijed, pomoći nam kod nenadanih prepreka, i učiniti nas fleksibilnijim. Naravno, stres na poslu može takođe imati negativne psihičke i emotivne posljedice ako postane hronično prisutan.

Ovo se naročito vidi na radnim mjestima gdje menandžment ne obezbjeđuje podsticaj, emotivnu sigurnost i daje nejasna objašnjenja o svojim očekivanjima. Takođe može se biti pod stresom zbog neizvodljivih očekivanja, premalo mogućnosti kako posao da se uradi, zbog manjka mogućnosti za napredovanje.

Kao rezultat hroničnog stresa zaposleni se mogu naći izloženiji fizičkim i psihičkim bolestima. Pored troškova zdravstvenog osiguranja, povećanog izostanka radnika sa posla, stres kod radnika može brzo da se nametne kao nevjerovatno skupa stavka poslovnog bilansa - da ne spominjemo da stres može biti vrlo „zarazan“ u kompanijskom okruženju.

Ako je radno okruženje stresnije nego što treba da bude, zaposleni mogu biti izloženi takozvanom „organizacionom stresu“. Iako se smatra da je lično pitanje kako doživljavamo i nosimo se sa stresom, kompanijske vođe i menadžeri mogu imati velikog uticaja na nivo stresa svojih zaposlenih.

Sa promjenama u načinu vođstva i većim razumijevanjem šta motiviše radnike, menandžment može da napravi veliku razliku kako osoblje doživljava i prevladava stres na poslu.


Organizacioni stres - kako ga preživjeti

Kada se na poslu osjeti organizacioni stres, radno mjesto može biti pod negativnim uticajem na mnogo načina:

• Loš radni učinak;
• Radnici pod stresom/izgore na poslu...;
• Nepovjerenje u rukovodioce, ogovaranja...;
• Međuljudski odnosi postaju lošiji, otuđenje radnika na radnom mjestu;
• Visoka stopa odsustva sa posla;
• Gubitak profita.

Finansijskom gubitku može biti baza organizacioni stres.
On može da poveća troškove firme prema zaposlenima: zdravstveni troškovi, odsustvo radnika sa posla, moguće plaćanje prekvalifikacije, plaćanje naknada za povređenima...


Koje bi bile uspješne taktike menandžmenta?

Smanjivanje stresa putem drugačije oraganizacije firme je odgovornost vlasnika i menandžmenta. Naredne mjere mogu imati direktnog uticaja na smanjivanje stresa u nekoj firmi.

Komunikacija

Menandžment treba da komunicira sa zaposlenima češće, treba da obezbjede informacije o radnom učinku i ocjenama zaposlenih, da prepoznaju i iskažu da je posao obavljen dobro, da obezbjede lakše druženje osoblja.

Fleksibilnost

Nefleksibilnost i uniformnost na radnom mjestu se povezuje sa zaposlenima koji su neinventivni, apatični, neradni, neetični i takve odluke lako donose, ne vode računa o poslu, okolini i sebi samima....
Suprotni učinak ima radno okruženje gdje vlada fleksibilnost i osobnost.

Nagrade

Postoji više polja na kojima možete nagraditi radnika: plata, benefiti, nagrade, pozitivno radno okruženje, povećanje mogućnosti (napredak u karijeri ili neki drugi vid...)
Treba naglasiti da su ovo nagrade, i njima se treba mudro koristiti jer ako radnika treba podmititi da bi radio - onda tu postoji veliki problem.

Motivacija

Sa pokrivanjem osnovnih potreba radnika - tu kreće motivacija. Ali druge vrste motivacije mogu smanjiti nivo stresa i povećati produktivnost:

• Plata predstavlja pokrivanje osnovnih potreba - psihološki efekat;
• Zdravstvena briga, penzija – sigurnost;
• Objekti za rekreaciju, za socijalnu interakciju - socijalni mir;
• Autonomija u radu, poboljšanje ličnog identiteta – dostignuća;
• Napredovanje, razvijanje ličnog potencijala - lično ostvarenje.

Pokazalo se da se svi postupci za povećavanje uspješnosti organizacije kroz smanjivanje stresa mogu svrstati u dva stila: jedan stil ohrabruje promjene, radi na pojačavanju interesovanja i fokus na dobroj organizaciji i ličnom ostvarenju, a drugi postavlja jasne ciljeve, obezbjeđuje objekte za interakciju radnika i ima fokus na materijalnom ostvarenju.

 

 

Poslednji put izmenjeno %AM, %09 %433 %2020 %11:%sep
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)